SUUNNISTUKSEN SM-SPRINTTI JUVALLA SYKSYLLÄ 2021

Juvan Urheilijat  ja Juvan kunta järjestävät suunnistuksen SM-Sprintit 11.syyskuuta 2021. Kilpailuun tulee reilut 1 600 suunnistajaa 35:een eri sarjaan, ja kilpailijoiden ikä vaihtelee 14 vuodesta 85 vuoteen.

Sprinttisuunnistuksessa matkat ovat hyvin lyhyet: 1,5 - 4,0 kilometriä, eli suoritus kestää 12 - 15 minuuttia. Kilpailijat pinkovat pitkin kirkonkylää hirvittävällä vauhdilla, ja joitakin katuja tullaan sulkemaan kilpailun ajaksi.


Yleisö voi seurata kilpailua kylällä tai Puistolan katsomossa. Kilpailut näkyvät myös telkkarissa kahden tunnin mittaisena lähetyksenä. Kilpailujen aikana noin 50 toimitsijaa ohjaavat liikkumista alueella ja valvovat rasteja.

Kilpailujen johtajana toimii JuvU:n puheenjohtaja Jari Sihvonen ja ratamestariryhmän johtajana Juhani Sihvonen.

Maisema Juva.jpg
 

ESIMERKKI KARTASTA JA RADASTA

Ratamestari Juhani Sihvonen

i-THxCRfS-X5.jpg
 

KIMMO VIERTOLA PIIRTÄÄ JUVAN SM-SPRINTIN KARTAN

Tamperelainen ammattikartoittaja Kimmo Viertola vastaa Juvan SM-sprinttikartan teosta. 53-vuotias Viertola on asunut nuoruusikänsä Mikkelissä ja ei harrastanut suunnistusta asuessaan Päämajakaupungissa. Opintojen jälkeen hän muutti Nokialle töihin Tampereelle. – En ole koskaan ole ollut kilpasuunnistaja, vaan aloin käymään iltarasteilla Tampereen seudulla ja sitä myötä ajauduin seurani Kooveen toimintaan. Huomasin aika pian, että kartoittaminen kiinnostaa minua ja aloin piirtämään karttoja. Tällä hetkellä suunnistuskarttojen tekeminen on ammattini ja viihdyn työssäni hyvin, kertoo Viertola. Suunnistuskartoittajalta vaaditaan kykyä siirtää näkemänsä paperille symbolein, niin että lukija ymmärtää tekijän näkemyksen. On sanottu, että suunnistuskartta on kartoittajan näkemys maastosta ja siihen pitää suunnistajan sopeutua.

Juvan kartan tekoon hänet kutsuttiin sulkavalaisen Mapline Oy:n kautta. Mapline Oy on harvoja yrityksiä Suomessa, joka tekee suunnistuskarttoja. Sprinttikartan teossa pöytätyön osuus on suurempi kuin maastokartoissa, koska suurin osa kohteista on jo kunnan kaavakartassa, josta ne siirretään kilpailukarttaan. - Käytin aikaa maastotyöhön noin viisi viikkoa ja pöytätyötä tuli lähes tuplaten maastotyön lisäksi, arvioi Viertola työnsä määrää. Kaavakartan lisäksi hän käytti pohja-aineistona myös Maanmittauslaitoksen avointa laserkeilausaineistoa. Viertola aloitti työnsä 2019 syksyllä ja viime keväänä vapun aikaan ensimmäinen versio kartasta oli ratamestareiden käytössä. Ensi keväänä kartta tarkastetaan mahdollisten muutosten korjaamiseksi ja piirretään Martti Talvela-kampuksen piha-alue, kun se on valmis.

- Vaikeinta sprinttikartanteossa on saada kartasta selkeälukuinen, kun pienellä alueella on paljon kohteita. Kaikki puskat, puut ja rakennukset pitää saada oikeassa suhteessa kartalle ja suunnistajan pitää pystyä lukemaan kohteet vauhdissa. Maastokartassa pystyy helposti siirtämään kumparetta 20 metriä, eikä sitä kukaan huomaa, mutta sprinttikartassa ei rakennusta voi siirtää, koska sen kaikki huomaa, selventää Viertola kartan tekoa.

Viertola pitää Juvan taajamaa yllättävän vaikeana sprinttimaastona. – Alue ei ole iso, mutta hyvällä ratasuunnittelulla radoista saadaan tosi hyvät, päättää Viertola.


Juhani Sihvonen

Kimmo Viertola 2.jpg